Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα: 50 σε μία ημέρα

Τα 24 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας! Αμετάβλητος ο αριθμός των διασωληνωμένων

Παρόλο που ούτε χθες καταγράφηκε νέος θάνατος από κορονοϊό, τα 50 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο προκαλούν ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα 24 από αυτά εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου μετά την είσοδό τους στη χώρα.

  • Από την
    Ρίτα Μελά

Τρία ακόμη «εισαγόμενα» κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ εντοπίστηκαν δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, ένα στην Χαλκιδική, έξι στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη, έξι στη Θεσσαλονίκη και επτά στην Αττική. Μετά τα 50 νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός αυξάνεται σε 3.672, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. Τα 919 (25%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Καθώς δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, οι νεκροί παραμένουν 193, εκ των οποίων οι 62 (32,1%) ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Εννέα ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 58 έτη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Από αυτούς, τρεις (33,3%) είναι γυναίκες και το 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επιπλέον, 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, επικρατεί ανησυχία στη βόρεια Εύβοια αλλά και στη Λαμία, μετά τη διάγνωση δύο νέων κρουσμάτων σε ζευγάρι Σέρβων τουριστών. Οταν τα τεστ βγήκαν θετικά, σήμανε συναγερμός στο Νοσοκομείο Λαμίας, στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Στερεάς Ελλάδας, που ξεκίνησε την ιχνηλάτηση των επαφών του ζευγαριού και εντόπισε τον οδηγό ταξί που τους μετέφερε.

Το μεσημέρι της Τετάρτης πήγαν στην Αιδηψό ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να ξεκινήσουν τα τεστ, στο πλαίσιο των οποίων θα εξεταστούν συνολικά 85 άτομα και αναμένονται με αγωνία τα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει από τους Σέρβους τουρίστες σε Αιδηψό και Πευκί να επιστρέψουν στη χώρα τους, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην περιοχή.

Εκτάκτως σύσκεψη στο Μαξίμου

«Μίνι» υπουργικό συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας πραγματοποιείται εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας που βαίνουν αυξανόμενα, έχοντας προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν, εκτός του πρωθυπουργού, στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μεικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Θα συμμετάσχουν ακόμη, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ενημέρωση του Μαξίμου, η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας από τον καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλο. Μιλώντας πάντως από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η χώρα είναι σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα, ξεκαθαρίζοντας πως, από τη στιγμή που ελήφθη η συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα, γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα. «Απαιτείται να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα για να τα μειώσουμε στο ελάχιστο» είπε ο ίδιος, λέγοντας πως τα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούνται προβληματίζουν και δεσμεύτηκε πως οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο συστηματικοί και αυστηροί, ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό. «Δεν έχουμε δικαίωμα να χαλαρώσουμε» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προειδοποίησε για ενδεχόμενα νέα μέτρα, εξηγώντας πως η κατάσταση θα εξεταστεί άμεσα.

Κοτανίδου: Νοέμβριο το δεύτερο κύμα

Την εκτίμηση ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού θα χτυπήσει στην Ελλάδα Νοέμβριο προς Δεκέμβριο, όταν θα βρεθούμε μέσα σε κλειστούς χώρους, έκανε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

«Εχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω, έτσι δεν συνωστιζόμαστε» εξήγησε στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Σε ερώτηση αν θα πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια, η καθηγήτρια απάντησε ότι ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός.

«Οταν συνωστίζονται 200, 300, 1.000 άτομα σε έναν χώρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν υπάρχει ένας φορέας του ιού, όπως αγκαλιάζονται, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα… Κρατήστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Οταν έρθει το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναφέροντας ότι «το αργότερο στις αρχές του 2021 θα το έχουμε», με μεγάλη πιθανότητα να το ανακαλύψει «η Οξφόρδη και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».

Για τις μεταλλάξεις του φονικού ιού η κυρία Κοτανίδου διευκρίνισε ότι «δεν είναι τέτοιες που να έχουν επηρεάσει τη μολυσματικότητά του», για το άνοιγμα του τουρισμού ότι «η αντίδρασή μας είναι γρήγορη, γιατί είδατε ότι μπορούμε μέσα σε 24 ώρες να κλείσουμε τα σύνορα με μια χώρα», ενώ για τους ασθενείς στις ΜΕΘ εξήγησε:

«Εχουμε συνολική θνητότητα που δεν ξεπερνάει πολύ το 35%, που είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Αυτοί που καταλήγουν είναι συνήθως ασθενείς με μεγάλες ηλικίες και σημαντικά προβλήματα υγείας».

Πάντως, δήλωσε αισιόδοξη για την πανδημία στη χώρα μας, λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο όπου είναι πολύ άσχημη».

Η πανδημία θεριεύει στα βόρεια Βαλκάνια!

Σε υγειονομική βόμβα λόγω κορονοϊού έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ώρες τα Βαλκάνια, μια βόμβα που απειλεί όμως να εκραγεί στην πόρτα μας εν μέσω θέρους κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το άνοιγμα των συνόρων! Μόλις χθες γινόταν γνωστό ότι η Βουλγαρία -όπως δήλωνε σχετικά ο υπουργός Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ- αποφάσισε να προβεί στο εσπευσμένο κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και των ντισκοτέκ, ενώ συγχρόνως στο εξής θα απαγορεύονται οι θεατές σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Οσο για τις δημόσιες συναθροίσεις; Θα επιτρέπονται μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπερνούν τα 30 άτομα.
Η γειτονική χώρα έχει καταγράψει 6.342 κρούσματα κορονοϊού και 259 θανάτους αλλά χθες, όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημείωσε ρεκόρ μέσα σε μία μέρα καθώς έφτασαν τα 240.

Αναβρασμός

Τη στιγμή που η Βουλγαρία έχει επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας έως το τέλος Ιουλίου, στη γειτονική Σερβία για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σημειώθηκαν άγρια επεισόδια στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν τη συγκέντρωση που διοργάνωσε εκ νέου η αντιπολίτευση μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ επεισόδια έγιναν και στην πόλη Νόβισαντ, όπου διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο.

Χθες, εντούτοις, η σερβική κυβέρνηση, που μία ημέρα νωρίτερα αποφάσισε να μην επιβάλει ολικό lockdown στο Βελιγράδι, επέλεξε να απαγορεύσει της συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αν και επέβαλε γενική απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων καθημερινά από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Θορυβημένα τα Σκόπια από τις εξελίξεις στη Βαλκανική χθες ανακοίνωσαν ότι στο εξής όσοι πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης επιθυμούν να εισέρχονται στην επικράτεια της χώρας υποχρεούνται να προσκομίζουν στις συνοριακές διαβάσεις αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, το αργότερο, 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Παρατείνονται τα μέτρα στους ναούς

Την ώρα που οι καφετέριες και τα μπαρ, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο και τα μέτρα για την καταπολέμηση της μετάδοσης του κορονοϊού έχουν προ πολλού πάει… περίπατο, η κυβέρνηση παρατείνει ως τις 21 Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα στους ιερούς ναούς και τους χώρους λατρείας με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε αργά προχθές!

Η νέα ΚΥΑ -η ένατη κατά σειρά- επεκτείνει επί της ουσίας την προηγούμενη απόφαση, η ισχύς της οποίας έληξε χθες, χωρίς να προχωρεί σε καμία μεταβολή. Συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίστανται εντός του χώρου λατρείας παραμένει ένας ανά 5 τ.μ., με ελάχιστη απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., οι παριστάμενοι μπορούν να είναι μέχρι 100.

Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις αφορούν και τις ιερές μονές, τα ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης. Ο αριθμός επισκεπτών που θα δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν ανά 5 τ.μ., με ανώτατο όριο πάλι τα 100 άτομα. Στη χθεσινή της συνεδρίαση η ΔΙΣ έκανε μια σύντομη αναφορά στη νέα ΚΥΑ και ασχολήθηκε με τα θέματα Εκκλησίας – Πολιτείας που θα απασχολήσουν την «Επιτροπή για τη Μελέτη και Επίλυση Θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», η οποία θα συνεδριάσει με την υπουργό Παιδείας στις 22 Ιουλίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος τόνισε ότι η Εκκλησία δεν βλέπει με προκατάληψη την παράταση των μέτρων, ενώ σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Εκκλησία αδικείται, απάντησε «μόνο ο Θεός είναι δίκαιος. Ολοι είμαστε άδικοι πολλές φορές» και πρόσθεσε ότι η λήψη μέτρων για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων είναι προτιμότερη από οποιεσδήποτε ανεύθυνες κινήσεις και πράξεις.

Και ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε πως δεν αδικείται η Εκκλησία, αλλά οι άνθρωποι και επισήμανε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθεί ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο ανώτερος νόμος για την Εκκλησία». Αναφερόμενος στην Αγια-Σοφιά, ο μακαριότατος υπογράμμισε ότι είναι ένα θέμα «που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο των θρησκευομένων, αλλά όλων των πολιτισμένων ανθρώπων, αφού δεν είναι απλώς ένα χριστιανικό μνημείο, αλλά ένα παγκόσμιο μνημείο, με μεγάλη θέση στην πολιτιστική ιστορία».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα