Επικίνδυνη η χρήση κλιματιστικών

Όσοι τα χρησιμοποιούν κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον κορονοϊό, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Με τις θερμοκρασίες να παίρνουν τον ανήφορο, οι ειδικοί ακόμα και σε λιγότερο καυτές χώρες καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση του κλιματιστικού, ειδικά τώρα, που ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι ο νέος κορονοϊός είναι αερομεταφερόμενος. Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι όσοι τα χρησιμοποιούν κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό, αν υπάρχει έστω ένα άτομο με τη νόσο στον χώρο, και καλούν τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν με τα παράθυρα ανοιχτά. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Telegraph», υπάρχουν δύο τύποι κλιματιστικών: αυτά που παίρνουν τον εξωτερικό αέρα και τα άλλα, που ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα.

«Η συνιστώμενη στρατηγική τώρα, αν έχετε ένα από τα τελευταία, είναι να ανοίξετε το παράθυρο και να θυσιάσετε τη διάθεσή σας για κρύο ή πιο κρύο περιβάλλον» σχολιάζει ο δρ Σον Φίτζεραλντ από τη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών.

Έρευνα τον Απρίλη απέδωσε στον κλιματισμό τη μετάδοση του κορονοϊού σε τουλάχιστον εννιά πελάτες που έτρωγαν σε εστιατόριο της Γκουανγκζού, στην Κίνα, τον Ιανουάριο. Αυτοί μάλιστα κάθονταν σε τραπέζια που είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, αλλά ο χώρος δεν είχε κανένα παράθυρο ανοιχτό.

Στις ΗΠΑ δε η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στις περιοχές όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, οπότε εικάζεται ότι ρόλο στη μετάδοση παίζουν και τα κλιματιστικά. Οπότε η γενική οδηγία είναι αλλαγή κλιματιστικών μονάδων σε χώρους με πολύ κόσμο, άνοιγμα των παραθύρων και απαρέγκλιτα χρήση μάσκας για την αποφυγή των σταγονιδίων, που ταξιδεύουν πολύ εύκολα μέσω των κλιματιστικών, όσο και αν τηρούνται οι αποστάσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα