Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πως γίνεται η διάγνωση και πως διατηρείται η γονιμότητα

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στις 250 γυναίκες υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι πριν ακόμα φτάσει τα 40 χρόνια, η ωοθηκική ανεπάρκεια είναι εμφανής με τα ωοθυλάκια να υπολειτουργούν. Μάλιστα μερικές γυναίκες μπορεί να εξαντλήσουν το μεγαλύτερο μέρος ή όλο το απόθεμα ωαρίων κατά την εφηβεία.

Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνονται, με συνέπεια την εκδήλωση συμπτωμάτων, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην γυναίκα. Τα συμπτώματα αυτά είναι εξάψεις, διαταραχές ύπνου, ξηρότητα κόλπου και ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να συμβούν γύρω στα 45.

Αν υπάρχει κίνδυνος για πρόωρη εμμηνόπαυση τότε ο γιατρός θα ελέγξει το χρονικό διάστημα της αμμηνόρροιας, αν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες και κυρίως την ηλικία της γυναίκας. Ο γυναικολόγος επίσης θα δώσει την κατάλληλη αγωγή ώστε να μπορέσει η γυναίκα να διατηρήσει την γονιμότητά της. Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Ένα απ’ αυτά μπορεί να σχετίζεται με την απουσία ωορρηξίας.

Μία έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 μήνες να αδιαθετήσει. Επίσης να μην έχει προηγηθεί λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ούτε να έχει διαταραγμένες ορμόνες.

Η θεραπεία που θα δώσει ο γυναικολόγος είναι κατά βάση ορμονική με σκοπό την παραγωγή ωαρίων και την καταπράυνση των συμπτωμάτων. Επίσης χρήσιμη φαίνεται η αγωγή στην καλή οστική μάζα και φυσικά στην σεξουαλική υγεία της ασθενούς.

Η γυναίκα πρέπει επίσης να τρέφεται υγιεινά και η διατροφή της να είναι ισορροπημένη αλλά και να γυμνάζεται.

Neogenesis

Κέντρο Eξωσωματικής& Γονιμότητας Αθήνα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα