Αρχές του ’21 το εμβόλιο της Οξφόρδης

Αισιόδοξος ο επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών Άντριου Πόλαρντ για την αποτελεσματικότητά του

Την ελπίδα να μπορέσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού εντός του 2020 εξέφραζαν χθες επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γεννώντας προσδοκίες πως η Βρετανία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα επιτυχημένο εμβόλιο στα τέλη του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στο σημείο αυτό πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στους Βρετανούς βουλευτές ο επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, αναφερόμενος στην πιθανότητα παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δοκιμών τελικής φάσης εντός του 2020. Ο Άντριου Πόλαρντ τόνισε ότι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ή μη του εμβολίου θα δοθούν πιθανόν αυτόν τον χρόνο. Υστερα τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά από τους ελεγκτές και στη συνέχεια θα ληφθεί η απαραίτητη πολιτική απόφαση για το ποια πληθυσμιακή ομάδα θα εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα.

Σε ερώτηση αναφορικά το αν αναμένει πως το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται πριν από τα Χριστούγεννα, ο ερευνητής δήλωσε: «Υπάρχει μικρή πιθανότητα αυτό να είναι εφικτό, αλλά δεν το ξέρω».

Αξίζει, εντούτοις, να σημειωθεί πως ο Πόλαρντ, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους ανοσολόγους στον κόσμο, προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν ο κόσμος να μην επιστρέψει αμέσως στην κανονικότητα. Κι αυτό γιατί, όπως είπε: «Το λανσάρισμα νέων εμβολίων παίρνει χρόνο. Δεν θα είναι διαθέσιμα για όλους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπους που θα προσβάλλονται από τον ιό, γιατί απλώς ο Covid-19 είναι ιός υψηλής μεταδοτικότητας». Ενώ, λοιπόν, η μάχη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, εν μέσω της εξάπλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca θα είναι ένα από τα πρώτα που θα τεθούν σε διαδικασία έγκρισης, μαζί με το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer / BioNTech.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα