Με θρομβώσεις 8 στους 10 ασθενείς!

Επιστήμονες συστήνουν την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικών σε όλους τους νοσηλευόμενους με Covid-19

Αρκετά νωρίς στην πορεία της πανδημίας οι επιστήμονες εντόπισαν σύνδεση του Covid-19 με θρομβώσεις, πνευμονικές εμβολές ή θρομβώσεις μικρών αγγείων. Άγνωστος ωστόσο παρέμενε ο βαθμός αυτής της σύνδεσης, καθώς οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε άλλες πτυχές της προσβολής του αναπνευστικού συστήματος. Πρόσφατη μελέτη από την Κίνα, που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Infectious Diseases», όπου εξέτασαν έναν μικρό αριθμό ασθενών με ήπια πνευμονία από Sars-CoV-2, διαπίστωσε (χρησιμοποιώντας αξονική υπολογιστική πνευμονική αγγειογραφία) την ύπαρξη θρόμβωσης στο 82,6% των ασθενών, αναδεικνύοντας τη σημασία της λανθάνουσας θρόμβωσης ακόμα και σε ασθενείς με ήπια πνευμονία. Αυτό, εξηγούν, οφείλεται στην υπερφλεγμονώδη κατάσταση, την «καταιγίδα κυτταροκινών» που επιπλέκει σε πολλές περιπτώσεις τη νόσο και γι’ αυτό την ονομάζουν «ανοσοθρόμβωση».

Αποτέλεσμά της είναι η ενεργοποίηση και η φλεγμονή του ενδοθηλίου που οδηγεί σε θρόμβωση των μικρών αγγείων αρχικά του πνεύμονα και στη συνέχεια και άλλων οργάνων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση της υπερπηκτικότητας, συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με τη νόσο Covid-19.

Είναι γνωστό ότι η ηπαρίνη, εκτός από τις αντιθρομβωτικές της ιδιότητες, έχει και αντιφλεγμονώδεις. Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες προτείνουν ότι η προφυλακτική δόση ηπαρίνης μπορεί να μην επαρκεί σε συγκεκριμένους ασθενείς και γι’ αυτό να χρειάζονται ενδιάμεσες ακόμα και θεραπευτικές δόσεις ηπαρίνης ως αντιπηκτική αγωγή. Προς το παρόν, λόγω απουσίας αποτελεσμάτων από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, πολλές ιατρικές εταιρίες, όπως η Αμερικανική Εταιρία Αιματολογίας και η Διεθνής Εταιρία για τη Θρόμβωση και την Αιμόσταση, δεν συνιστούν πιο εντατικοποιημένα πρωτόκολλα θρομβοπροφύλαξης.

Για την ώρα, οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη χρήση (δόση, διάρκεια χορήγησης) των αντιπηκτικών, όπως η ηπαρίνη, των νεότερων αντιπηκτικών, αλλά και των αντιαιμοπεταλικών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς με Covid-19.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα