Ρινοπλαστική και ωτοπλαστική: Μετεγχειρητικές οδηγίες

Η ανάρρωση μετά από πλαστικές επεμβάσεις άλλες φορές είναι πολύ απλή και άλλες αρκετά περίπλοκη ανάλογα με τον ασθενή, την ηλικία του και το είδος της επέμβασης (ανοιχτής ή κλειστής).

Η ωτοπλαστική και η ρινοπλαστική είναι επεμβάσεις που στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού δεν χρειάζονται ανάρρωση στο κρεβάτι, ούτε απαιτούν μεγάλη παραμονή στο σπίτι μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ανάρρωση μετά από ρινοπλαστική

Στην ανάρρωση μετά από ρινοπλαστική ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει και μετά από μία ημέρα αφαιρείται ο πωματισμός. Τότε αρχίζουν οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό και η αλοιφή τρεις φορές τον μήνα.

Η χρήση αναλγητικών εφόσον θεωρείται αναγκαία συνταγογραφείται για λίγες μέρες και αυτό για να μπορέσει ο ασθενής να αισθανθεί τελείως άνετα. Τα εσωτερικά ράμματα απορροφώνται μόνα τους, επομένως δεν χρειάζεται να παρέμβει ο γιατρός.

Το μελάνιασμα της μύτης θα περιοριστεί πάρα πολύ μέσα σε 14 ημέρες και στην συνέχεια θα εξαλειφθεί. Σε ένα διάστημα 3 μηνών το αποτέλεσμα θα είναι φανερό πλέον.

Ο ασθενής το διάστημα αυτό δεν πρέπει να εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως είναι το ψύχος ή ο καύσωνας.

Ανάρρωση μετά από ωτοπλαστική

Η ανάρρωση μετά την ωτοπλαστική είναι πολύ απλή είτε πρόκειται για μικρό παιδί είτε για ενήλικα που αποφάσισε καθυστερημένα να κάνει την επέμβαση. Είναι φυσικό να υπάρχουν κάποια οιδήματα στην περιοχή, τα οποία μετά την πρώτη εβδομάδα υποχωρούν και ο ασθενής βλέπει πλέον τα αυτιά του σε κανονική θέση. Ο πόνος είναι σχεδόν πάντα ανεκτός και μερικοί ασθενείς δεν παίρνουν καν αναλγητικά.

Αν είστε ενήλικας και έχετε κάνει ωτοπλαστική, πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ καθώς και την ηλιοθεραπεία. Μετά από 5 ημέρες θα αφαιρέσετε τον επίδεσμο και σιγά σιγά θα επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας.

Δημήτρης Λουλούδης

ΩΡΛ-Πλαστικός χειρουργός Προσώπου Αθήνα

https://www.drlouloudis.gr/

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα