Η Pfizer μειώνει στο μισό τις παραδόσεις!

Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. θα παραλάβουν μόνο μικρό μέρος από τα παρασκευάσματα που αναμένουν αυτή την εβδομάδα

Την ώρα που διάφοροι στη χώρα μας σπεύδουν να αποθεώσουν τον ισχυρό άνδρα της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία μείωσε (!) έως 50% τον όγκο των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα.

Γεγονός που αναμένεται, βέβαια, να πυροδοτήσει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων -κυρίως στην πορεία των μαζικών εμβολιασμών- σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία επιμένει στη ραγδαία εξάπλωσή της. Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτή την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου, με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα, έλεγε χθες στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας Αντρέι Μπάτσου. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε την περασμένη Δευτέρα 176.000 δόσεις, ποσότητα εμβολίων μειωμένη κατά σχεδόν το ήμισυ σε σχέση με αυτήν που ανέμενε να παραλάβει κανονικά. Και η κυβέρνηση της Τσεχίας όμως προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών.

«Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοιχτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι σε δημοσιογράφους, δεδομένου ότι οι παραδόσεις της Pfizer μειώνονται κι εκεί κατά περίπου 15% αυτή την εβδομάδα και έως 30% τις επόμενες δύο εβδομάδες. Από την πλευρά της, εντούτοις, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία διαμήνυσε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη. Πολλές κυβερνήσεις, πάντως, ενώ προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές των εμβολίων, σημειώνουν ότι οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2.000.000 ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα