Ρήξη χιαστού και ρήξη μηνίσκου – Πώς αποκαθίστανται οι βλάβες

Οι ρήξεις χιαστού και οι ρήξεις μηνίσκου μπορούν να αποκατασταθούν με χειρουργείο, το οποίο πραγματοποιείται με ακρίβεια χιλιοστού και ο χειρουργός θα πρέπει να είναι πολύ καλά καταρτισμένος για να το φέρει εις πέρας με επιτυχία.

Ρήξη πρόσθιου

Ήδη από την στιγμή που ο πρόσθιος χιαστός σπάσει δεν αντικαθίσταται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μόσχευμα το οποίο θα παίξει τον ρόλο του πρόσθιου χιαστού. Το μόσχευμα αυτό είναι τένοντες από άλλο σημείο του ποδιού, τους οποίους τους λαμβάνουμε και τους τοποθετούμε, ανοίγοντας τομές στο κόκκαλο της κνήμης και του μηρού. Το μόσχευμα θα πρέπει να μπει με εξαιρετική ακρίβεια εκεί που παλιά ήταν ο φυσιολογικός χιαστός. Η επέμβαση είναι πλήρως εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή, δηλαδή δεν σχετίζεται με μία συγκεκριμένη τεχνική αλλά εξαρτάται από το πρόβλημα, την ηλικία, το σωματότυπο.

Η εμπειρία του χειρουργού έγκειται φυσικά στο αποτέλεσμα και στο ότι θα πρέπει το γόνατο να είναι σταθερό, χωρίς να περιορίζεται η κινητικότητα. Έτσι ο ασθενής μετά το χειρουργείο και την αποκατάσταση αυτού, θα είναι σε θέση να τρέχει, να κινείται με άνεση και να συνεχίσει το άθλημά του.

Ρήξη μηνίσκου

Όσον αφορά τις ρήξεις των μηνίσκων, η αντιμετώπισή τους έγκειται στο ακριβές σημείο της βλάβης και στο κατά πόσο η περιοχή αυτή αιματώνεται καλά, άρα μπορεί και να επουλωθεί εξίσου. Το τελικό χειρουργείο επίσης σχετίζεται στενά με το ποιες είναι οι προσδοκίες του ασθενούς από το γόνατο. Είναι επαγγελματίας αθλητής; Είναι νέος σε ηλικία;

Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει συρραφή μηνίσκου, τότε η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα θα γίνει μετά από 3 μήνες. Αν βγει κομμάτι από τον μηνίσκο, τότε δεν συρράφεται αλλά γίνεται μηνισκεκτομή και η παρακολούθηση του ασθενούς γίνεται εφ’ όρου ζωής.

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Νικόλαος Ροΐδης

Ιστοσελίδα: roidisnt.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2106106292

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα