Όλη η Ευρώπη βάζει φρένο στην AstraZeneca

Στην Ελλάδα όμως συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί

Σαν βόμβα έπεφτε χθες η είδηση ότι πέρα από τις «μικρότερες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι «μεγάλες δυνάμεις» της, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, (αλλά και η Κύπρος) ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν εσπευσμένα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες τους για προληπτικούς λόγους. Κι αυτό, την ώρα που εδώ στην Ελλάδα οι αρμόδιοι των υγειονομικών Αρχών όχι απλώς δεν έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα, αλλά επιμένουν ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του ΕΜΑ.

Συγκεκριμένα τώρα, και κατά περίπτωσιν, η Γερμανία ανέστειλε τελικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εταιρίας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Ερλιχ». Η σύσταση του ινστιτούτου μάλιστα σύμφωνα με την «Bild» έγινε προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών. Την ίδια ώρα σε ανάλογη κίνηση προχωρούσε και ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa, που αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου ΑstraZeneca σε όλη τη χώρα. Ανάλογη ήταν και η απόφαση της Γαλλίας, η οποία επίσης για «προληπτικούς λόγους» έσπευσε να ανακοινώσει την αναστολή χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου – εν αναμονή πάντα της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλη αγωνία, την Πέμπτη.

Τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι Δανοί, καθώς έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης που καταγράφηκαν μεταξύ εμβολιασθέντων έκριναν ότι θα ήταν ασφαλέστερο να διακοπεί μέχρι νεωτέρας η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Η 60χρονη Δανή πάντως, η οποία πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19, εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής η υπηρεσία φαρμάκων της Δανίας. Σύμφωνα μάλιστα με την υπηρεσία, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία. Το παράδειγμα της Κοπεγχάγης να αναστείλει τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς ακολούθησαν στη συνέχεια κι άλλες χώρες, όπως μεταξύ άλλων η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, όπου τονίστηκε ότι μέχρι να υπάρξουν νεότερα δεδομένα ακυρώνονται 43.000 προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού.

Στην περίπτωση της Νορβηγίας μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις υγειονομικοί που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca νοσηλεύονται με θρόμβωση, όπως ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ενώ αργά χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι ο ένας εξ αυτών κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία – χωρίς πάντως επισήμως να συσχετίζεται ο θάνατός του με τον εμβολιασμό του. Επιχειρώντας να απαντήσει στις δικαιολογημένες ανησυχίες που υπάρχουν η ίδια η εταιρία με ανακοίνωσή της τόνιζε ότι ο έλεγχος σε εμβολιασθέντες με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17.000.000 εμβολιασμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε η εταιρία, θέλοντας να ενισχύσει τη θέση της, ενώ για «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία» έκανε λόγο χθες και ο επικεφαλής του Oxford Vaccine Group.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα