Πέτυχε το πείραμα της Βαρκελόνης!

Καμία ένδειξη μετάδοσης κορονοϊού μετά τη συναυλία, 5.000 θεατές χόρευαν φορώντας μάσκες, χωρίς να τηρούν αποστάσεις

Η «δουλειά» έγινε και αποτελεί με τον πιο εμφατικό τρόπο πλέον δείγμα ότι η επιστροφή σε μιας μορφής κανονικότητα εν μέσω πανδημίας ίσως τελικά να είναι εφικτή για ορισμένες δραστηριότητες.

Όπως δήλωναν, λοιπόν, χθες οι διοργανωτές συναυλίας στην Ισπανία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του κορονοϊού μετά τη μουσική εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου στη Βαρκελόνη και την οποία παρακολούθησαν 5.000 θεατές, που χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις!

Τα τεστ PCR που έγιναν σε όλους όσοι πήγαν στη συναυλία 15 ημέρες μετά έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης», όπως ανακοίνωσε σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα.

Οι συμμετέχοντες στη συναυλία είχαν περάσει από τεστ αντιγόνων πριν από τη συναυλία και φορούσαν μάσκες FFP2. Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο έξι θετικά περιστατικά ανιχνεύτηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δεκαπέντε ημέρες μετά τη συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι «για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά η μετάδοση δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συναυλίας». Όπως τόνισε μάλιστα επιπλέον, «με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και τη χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Το πείραμα, από τα ελάχιστα του είδους στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρίες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol, που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία.

Ακόμη μία συναυλία-τεστ οργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με τη συμμετοχή 1.300 ατόμων. «Ακόμη μία φορά η Βαρκελόνη και η κουλτούρα της Καταλονίας είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση, κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις» δήλωσε από την πλευρά του και ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελόνης κατά τη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος. Υπογράμμισε επίσης ότι «είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να αρχίσουν ξανά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα