Ραγάδα πρωκτού & κονδυλώματα πρωκτού HPV – Πως θεραπεύονται

Μιλώντας για ραγάδα πρωκτού μιλάμε στην ουσία για ένα σκίσιμο στον εσωτερικό βλεννογόνο που δεν μπορεί να επουλωθεί εύκολα, προκαλώντας οξύ πόνο και αιμορραγία κατά την αφόδευση, αφού η πληγή επηρεάζεται περισσότερο με το πέρασμα των κοπράνων.

Μπορεί να οφείλεται αφενός στην κατανάλωση λάθος τροφών και αφετέρου στην νόσο του Crohn, στην ελκώδη κολίτιδα, στον καρκίνο του πρωκτού κ.α.

Η χρήση φαρμάκων και αλοιφών μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο αυξάνοντας την αιμάτωση του δακτυλίου του πρωκτού. Πολλοί ασθενείς με αυτές τις πρακτικές δίνουν μία προσωρινή λύση στο πρόβλημα, με τους μισούς να ζητάνε τελικά την χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού που μπορεί να γίνει με laser.

H θεραπεία με Laser είναι ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη θεραπεία. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε κλινική, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται απ’ αυτήν.

Κονδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού HPV και μεταδίδονται στην πλειοψηφία με σεξουαλική επαφή ή με το άγγιγμα των επιφανειών. Ο μέσος χρόνος εμφάνισης του κονδυλώματος είναι γύρω στους 6 μήνες και κυρίως η γυναίκα ή ο άνδρας το παρατηρεί στα γεννητικά του όργανα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο κνησμός, στις γυναίκες η κολπική αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή και σπάνια μπορεί να προκληθεί πρόβλημα και στο ουροποιητικό.

Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με φαρμακευτική αγωγή δίνει φτωχά αποτελέσματα και δεν συνιστάται. Η οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού πραγματοποιείται με τη χρήση laser και περιλαμβάνει μόνο μία συνεδρία. Μετά τη θεραπεία είναι απαραίτητο για 30 ημέρες να αποφύγετε σεξουαλική επαφή και την κοινή χρήση πετσέτας με τον σύντροφο.

Dr. Απόστολος Σταματιάδης

Πρωκτολόγος Χειρουργός

https://proctology.gr/

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα