15|08|2020

Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) χωρίς διάνοιξη του θώρακα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

To Metropolitan Hospital, ένα από τα λίγα πιστοποιηµένα κέντρα για TAVI στη χώρα µας, μετράει 160 επιτυχείς επεµβάσεις χωρίς διάνοιξη του θώρακα και χωρίς διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς

Τα πιστοποιηµένα κέντρα για επεµβάσεις TAVI είναι λίγα στη χώρα µας. Ενα από αυτά είναι το Metropolitan Hospital. Ακόµα λιγότερα είναι τα κέντρα που µπορούν να παρουσιάσουν έναν αριθµό επιτυχών επεµβάσεων TAVI ανάλογο µε αυτόν του Τµήµατος Επεµβατικής Καρδιολογίας του Metropolitan Hospital, όπου µια έµπειρη οµάδα εξοπλισµένη µε τεχνολογία τελευταίας γενιάς παρέχει τις πιο σύγχρονες θεραπείες µέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο δρ Γιώργος Καραβόλιας, MD, PhD, FESC, FACC, επεµβατικός καρδιολόγος – διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, µας ενηµερώνει για την πρωτοποριακή θεραπεία και για την ασθένεια από την οποία πάσχει περίπου το 5% του πληθυσµού ηλικίας µεγαλύτερης των 65 ετών.

Στένωση αορτικής βαλβίδας:
Ενα συχνό πρόβλημα
Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων. Συνήθως οφείλεται σε εναπόθεση ασβεστίου και έχει ως αποτέλεσµα τον σοβαρό περιορισµό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούµενη ποσότητα αίµατος στην κυκλοφορία, ώστε να τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισµό. Τα συµπτώµατα είναι δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ζάλη και λιποθυµικά επεισόδια. Μετά την εµφάνιση των συµπτωµάτων η θνητότητα της πάθησης είναι πολύ µεγάλη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της TAVI;
• Η νέα µέθοδος επιτρέπει την εµφύτευση µιας καινούργιας βιοπροσθετικής αορτικής βαλβίδας χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε διάνοιξη του θώρακα και χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, όπως συµβαίνει στην κλασική χειρουργική αντιµετώπιση.
• Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέµβασης είναι περίπου 2 ώρες.
• Ο ασθενής παραµένει στο θεραπευτήριο για 3-4 µέρες και µπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως σε µία εβδοµάδα. Το ποσοστό επιτυχούς εµφύτευσης της βαλβίδας από έµπειρους επεµβατικούς καρδιολόγους ξεπερνάει το 98%.
• Η πιθανότητα εµφάνισης σοβαρών επιπλοκών είναι αισθητά χαµηλότερη από την αντίστοιχη της κλασικής χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας.
• Η βελτίωση των καρδιολογικών συµπτωµάτων είναι συνήθως άµεση και µετά την έξοδο από το νοσοκοµείο ο ασθενής µπορεί να επανέλθει σύντοµα στις δραστηριότητές του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο αριθµός των ασθενών που υποβάλλονται σε διαδερµική εµφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η TAVI θα αντικαταστήσει σε µεγάλο βαθµό, αν όχι πλήρως, τη χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

Λίγα πιστοποιημένα κέντρα στην Ελλάδα
Οι επεµβάσεις TAVI στην Ελλάδα γίνονται σε πολύ λίγα ειδικά κέντρα που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας και από το Κεντρικό Συµβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Μεταξύ των κέντρων αυτών βρίσκεται το Metropolitan Hospital.

Ετσι, το θεραπευτήριο συνδυάζει την πιστοποίηση του κράτους µε τη µεγάλη ιατρική εµπειρία, την τεχνολογία τελευταίας γενιάς, την ταχεία διεκπεραίωση της επέµβασης χωρίς αναµονές, τις ακόµα πιο προσιτές τιµές και την ασφάλεια που προσφέρουν τα αυστηρά µέτρα προστασίας εναντίον του κορονοϊού.

Σήµερα, περισσότεροι από 160 άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε επέµβαση TAVI στο Metropolitan απολαµβάνουν τη ζωή τους απαλλαγµένοι από συµπτώµατα και µε πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το Metropolitan Hospital συνδυάζει:
•Πιστοποίηση του υπουργείου
Υγείας για επεµβάσεις TAVI
• Μεγάλη ιατρική εµπειρία
• Τεχνολογία τελευταίας γενιάς
• Αµεσο προγραµµατισµό της
επέµβασης, χωρίς αναµονές
• Ασφαλές περιβάλλον, χάρη
στα αυστηρά µέτρα προστασίας
• Πιο προσιτές τιµές.

Το ποσοστό επιτυχούς εµφύτευσης
της βαλβίδας από έµπειρους
επεµβατικούς καρδιολόγους
ξεπερνάει το 98%.
• Η βελτίωση των συµπτωµάτων
είναι συνήθως άµεση και µετά
την έξοδο από το νοσοκοµείο
ο ασθενής µπορεί να
δραστηριοποιηθεί σε µία εβδοµάδα.

Τι είναι και πώς λειτουργεί η TAVI
Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων.
Συνήθως οφείλεται σε εναπόθεση ασβεστίου και έχει ως αποτέλεσµα τον σοβαρό περιορισµό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούµενη ποσότητα αίµατος στην κυκλοφορία, ώστε να τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισµό.

Αριστερά, µια φυσιολογική αορτική βαλβίδα. ∆εξιά, µια ασβεστωµένη µε σαφή περιορισµό στη διάνοιξή της.

Η διαδικασία

  1. Η διαδικασία είναι παρόµοια µε αυτή της στεφανιογραφίας. Η συνηθέστερη θέση εισαγωγής του καθετήρα είναι η µηριαία αρτηρία. Σε ασθενείς µε στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων χρησιµοποιούνται εναλλακτικές πύλες εισόδου.
  2. Με τη νέα τεχνολογία, µια βαλβίδα πάνω σε έναν καθετήρα οδηγείται µέσα από τις αρτηρίες στη στενεμένη αορτική βαλβίδα και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση.

■ Γραµµατεία Τµήµατος Επεµβατικής Καρδιολογίας, Metropolitan Hospital: 2104809139

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαθύ Γκρι! Οι Τούρκοι συνεχίζουν ανενόχλητοι τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδας μας, που έχουν καταλάβει

Εντυπωσιακή άσκηση, μια ανάσα από την εισβολή! Ως ακόμη ένα «μήνυμα» στην Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, αξιολογείται το γεγονός...

Πέντε νέοι θάνατοι και 204 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο!

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει 204 νέα περιστατικά. Από...

Οι Ελληνες κλίνουν το γόνυ στην προστάτιδα του γένους

Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο θα τιμήσουν φέτος την Κοίμηση της Θεοτόκου τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, εκεί όπου φυλάσσονται οι αναμνήσεις...

Σοκ! Εκοψαν το ρεύμα σε 227.000 νοικοκυριά

Εφιάλτης για χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν οι λογαριασμοί ρεύματος και τα συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων ετών, καθώς οι εταιρίες προχωρούν σε μαζικές εντολές αποσύνδεσης ρεύματος. Πλέον...

Μηδενικό χαράτσι στις γονικές δωρεές για αγορά α’ κατοικίας

Αφορολόγητες είναι πλέον οι χρηματικές δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας. Με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων...