Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Δύο φορές ταχύτερα μεταδίδεται ο ιός

Ένας φορέας μπορεί να μολύνει 5,7 άτομα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα, ενώ ο χρόνος επώασης είναι 4,2 μέρες

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται δύο φορές πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως προκύπτει από νέα έρευνα. Όταν πρωτοξεκίνησε η επιδημία του ιού στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, υπήρχε η εκτίμηση ότι ένας φορέας του ιού μπορεί να μολύνει 2,2 με 2,7 άτομα.

Τώρα ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Αλαμος στο Νέο Μεξικό, που μελέτησαν τα πρώτα στάδια της επιδημίας στην Ουχάν, διαπίστωσαν ότι εκ του αποτελέσματος κάθε φορέας μόλυνε στην πραγματικότητα κατά μέσο όρο 5,7 άτομα. Επίσης προέκυψε ότι για να σταματήσει η πανδημία πρέπει το 82% του πληθυσμού να έχει ανοσία, είτε μέσω εμβολίου είτε κολλώντας τον ιό.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον, είχε αρχικά εκτιμηθεί στις έξι με επτά μέρες. Όμως η αμερικανική έρευνα έδειξε ότι αυτό το διάστημα είναι από 2,3 έως 3,3 μέρες, «γεγονός που δείχνει έναν πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσης από αυτόν που είχε αρχικά υπολογιστεί», όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή το διάστημα που περνάει από τη μόλυνση με τον ιό έως την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, είναι 4,2 μέρες, μία μέρα νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι έχει προκύψει από τις δύο παλιότερες σχετικές εκτιμήσεις.

Πριν από τις 18 Ιανουαρίου, ο χρόνος που περνούσε από τα πρώτα συμπτώματα έως την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν στην Κίνα 5,5 μέρες. Μετά τις 18 Ιανουαρίου, το διάστημα έπεσε σημαντικά φτάνοντας μόλις τη 1,5 μέρα. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτή τη διαφοροποίηση με το γεγονός ότι οι Αρχές της Κίνας είχαν αυξήσει τα επίπεδα αντίδρασής τους στην αντιμετώπιση των ασθενών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ