Καύσωνας φόρων από την Τετάρτη

Περίπου 6 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι πολίτες έως το τέλος του έτους
2,6 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος, 2,2 δισ. ο νέος ΕΝΦΙΑ και 1,2 δισ. τα τέλη κυκλοφορίας

Η Θέση μας: Οι μετάκλητοι που πληθαίνουν!

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Φορολογικός καύσωνας έρχεται για τους πολίτες από την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα πρέπει να αρχίσουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις προς την Εφορία, οι οποίες συνολικά θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους!

Τα ραβασάκια από την Εφορία θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δύο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς, πέραν των άλλων υποχρεώσεων του παρελθόντος, που ενδεχομένως έχουν και ρυθμίζουν.

Οι «μεγάλες ζέστες» έρχονται μέσα στην εβδομάδα, καθώς ο Ιούλιος κλείνει με έναν λογαριασμό σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ για περίπου 3.000.000 φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα, σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και έπειτα από δύο ημέρες, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Από τις 6.000.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, σε σύνολο 6.200.000, προκύπτει ότι ένας στους τρεις πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απόκτησε το 2018, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Οσον αφορά τους περίπου 200.000 φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωσή τους, θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν σήμερα, αλλιώς τους περιμένει πρόστιμο 100-500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, πάνω από 1.000.000 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν ως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Τετάρτη και έως το τέλος του έτους (λογιστικά ως τον Ιανουάριο του 2020) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ για:

1 Φόρο εισοδήματος 2,6 δισ. ευρώ: Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται όχι ένας, αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι (φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου).

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη ως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη ως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως τις 29 Νοεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα του σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της Εφορίας, για την οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465.000.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

3 Τέλη κυκλοφορίας του 2020, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα ειδοποιητήρια θα σταλούν στους κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών στα τέλη Νοεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα