Συνωμοσία για νέο πραξικόπημα

Φουντώνουν τα σενάρια στην Τουρκία. Ο Ερντογάν φοβάται για τη ζωή του
Την ίδια ώρα ο «σουλτάνος» προκαλεί την Ελλάδα λέγοντας ότι αποδέχθηκε το «δικό του καθεστώς» στη Μεσόγειο. Υπουλο συμβάν στη Στρογγύλη

Η Θέση μας: Ντροπή σου, Αντώνη Λιάκο!

Σε νέα ωμή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας προχώρησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να δέχεται το καθεστώς που κήρυξε η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας τις αξιώσεις που εγείρει με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. 

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή» ήταν η άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με την αποφασιστική μας στάση οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά κυρίως η Ελλάδα, σιγά σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Ερντογάν σε συνεδρίαση του κόμματός του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε για την Τουρκία: «Στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας». Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση: «Ως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χθες επιβεβαίωσε την απόκτηση και τρίτου γεωτρύπανου σε δημοπρασία από τη Βρετανία. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του ότι το τρίτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μέσα στο 2020, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει σε ποια περιοχή θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Οθωμανικές «κορόνες» από τον Τούρκο πρέσβη

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τον Τούρκο πρέσβη στη χώρα μας Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο οποίος από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου επέλεξε να υποβαθμίσει τον EastΜed και να διατρανώσει ότι η Τουρκία θέλει να επιβάλει τους δικούς της όρους στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρέσβης περιέγραψε την ένταση που ανακύπτει στην περιοχή μας, η οποία δημιουργεί αστάθεια, και προειδοποίησε για έναν συνδυασμό παραγόντων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «περίπλοκη κατάσταση». Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά μεταφέροντας τα οθωμανικά «όνειρα» του Ερντογάν, τόνισε ότι την Τουρκία την ενδιαφέρει η περιοχή να γίνει κέντρο πολιτισμού, πολιτικής και εμπορίου, όπως στο παρελθόν, και έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και συμφωνίες «από την πίσω πόρτα».

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του στο ενδιαφέρον της χώρας του για τους «πρόσφυγες» εντός και εκτός της επικράτειάς της, αλλά και η παρουσία της δραστηριότητας της Αγκυρας σε Ασία και Αφρική ως… σταθεροποιητικής.

Μετά τον Τούρκο πρέσβη μίλησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καιρίδης, ο οποίος προφανώς, ακολουθώντας τη γραμμή αυτών που πιέζουν για έναν «συμβιβασμό», είπε ότι η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχει δικαιώματα. Ισως όχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα.

Αποχώρησαν οι Ελληνες βουλευτές από τη συνέλευση του ΝΑΤΟ

Αποχώρησε η ελληνική διακομματική αντιπροσωπία από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας τον προεδρεύοντα για φιλοτουρκική στάση. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι Ελληνες βουλευτές ανέδειξαν το θέμα του παράνομου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και επιχείρησαν να ενημερώσουν τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Στη συζήτηση που ακολούθησε έπειτα από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αφενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι Ελληνες βουλευτές και συνεχίζουν επισημαίνοντας: «Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπόψη τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Αγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών ακροβασιών της. Η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρίες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία».

Οι Ελληνες βουλευτές κλείνουν τη δήλωσή τους καταγγέλλοντας τον προεδρεύοντα της συνέλευσης. «Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας» τόνισαν. Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπία αποτελείται από τους βουλευτές της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου και Μανούσο Βολουδάκη, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Μάριο Κάτση, και τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Η Αγκυρα προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο στη νήσο Στρογγύλη

Ως σοβαρό επεισόδιο αξιολογείται αυτό που συνέβη στη νήσο Στρογγύλη, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύουν λέμβο με μετανάστες για να φτάσει στις ελληνικές ακτές. Οταν, μάλιστα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος επενέβησαν, τότε κλήθηκαν μέσω ασυρμάτου να αποχωρήσουν γιατί «παραβιάζουν τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα». Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα διαβουλεύεται με την Τουρκία, σε στρατιωτικό επίπεδο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο να πέσει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αποφευχθεί τυχόν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Τέτοια διάθεση, πάντως, δεν υπάρχει από τουρκικής πλευράς, αφού την ώρα που στρατιωτική αντιπροσωπία της Αγκυρας βρίσκεται στην Αθήνα και συνομιλεί με αντίστοιχη ελληνική για τα ΜΟΕ, συνεχίζεται αμείωτη και η προκλητικότητα στο Αρχιπέλαγος. Τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 προέβησαν χθες σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 13 παραβάσεις του FIR Αθηνών και πέντε πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα τις Οινούσσες και την Παναγιά. Σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές, όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου δίνουν ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτατα στο επεισόδιο που έγινε το πρωί της Τρίτης στη Στρογγύλη, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται να βάζει στο στόχαστρό της όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά και να αμφισβητεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Στρογγύλης. «Βρίσκεται σε τουρκική κυριαρχία και πρέπει να αποχωρήσετε» ακουγόταν από τον ασύρματο των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με τα πληρώματα των πλοίων του Λιμενικού Σώματος να απαντούν πως πρόκειται για ελληνική κυριαρχία και αυτοί θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Προκάλυμμα της ελληνοτουρκικής «ναυμαχίας» στη Στρογγύλη ήταν λέμβος με περίπου 30 μετανάστες, την οποία, αντί να αναχαιτίσουν οι Τούρκοι, αφού είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, τη συνόδευαν προκειμένου να φτάσει στις ακτές του ελληνικού νησιού και να τους αποβιβάσει τις ακτές του. Το γεγονός καταρρίπτει τις δήθεν δεσμεύσεις από πλευράς Αγκυρας για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και, βεβαίως, τορπιλίζει τις προσδοκίες της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα