Εμμονή στο λάθος για τις συντάξεις

Ο ΕΦΚΑ ερμηνεύει με… δικό του τρόπο τον νόμο Κατρούγκαλου

Με νομικά κόλπα μειώνουν παράνομα έως 4.200 € τον χρόνο τα ποσά Δικαιώνουν τη «δημοκρατία» (και το ρεπορτάζ της) εργατολόγοι και ο ΜητρόπουλοςΗ Θέση μας: Ο λαός θα τους προσγειώσει απότομα

Διαβάστε επίσης:

►Σοκ! Τουλάχιστον δύο χρόνια στη φυλακή θα μείνουν Μητρετώδης και Κούκλατζης

►Ανοιγμα Κυριάκου σε Καραμανλή και Μεϊμαράκη

►«Μεσαίωνας» στην καρδιά του Βορρά

►Ιδιοκτήτες εφημερίδων: Πυρά στην κυβέρνηση για την αδράνεια στην υιοθέτηση μέτρων υπέρ του Τύπου

►Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Κοτζιάς, βαθαίνοντας το ρήγμα με τη Μόσχα

►Ατόπημα Κοντονή μετά την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ για τις Πρέσπες

►Επαγγελματίας λοχίας αυτο- πυροβολήθηκε στη Λέσβο

►Χάνονται επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών

►«Ιερέας πιθανότατα στη σαρκοφάγο της Αλεξάνδρειας»

Προσπαθούν να καλύψουν το πλιάτσικο στις συντάξεις

Με εμμονική διάθεση το υπουργείο επιμένει στις λάθος καταβολές, διαψεύδοντας (!) τον νομικό του ΕΦΚΑ Ανδρέα Κουτσόλαμπρο

Τη δική της ερμηνεία επί των σχετικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου δίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ για το θέμα της έκδοσης λανθασμένων συντάξεων με συνυπολογισμό πλασματικών ετών ασφάλισης. Θέμα που προέκυψε από καταγγελία του νομικού του Ενιαίου Ταμείου Ανδρέα Κουτσόλαμπρου και παρουσιάστηκε στο χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας».

Ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι έχει βρει πάτημα στις «γκρίζες» ζώνες του νόμου Κατρούγκαλου για να συνεχίζει να εκδίδει συντάξεις μειωμένες σε σχέση με τα ποσά που θα έπρεπε να αποδίδει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας επιχειρείται να υποβαθμιστεί η καταγγελία του ίδιου του νομικού συμβούλου του Υπερταμείου (!), μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

1) Αναφορικά με την ανταποδοτική σύνταξη έχουν δοθεί οι οδηγίες με το με αριθ. πρωτ. Φ80000/οικ.60271/2195/23-12-2016 έγγραφο του ΥΠΕΚΑΑ που αποτελεί ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 28 του ν. 4387/2016.
2) Στο άρ. 34 του ν. 4387/2016 απαριθμούνται ρητά οι χρόνοι που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Μεταξύ, λοιπόν, των χρόνων αυτών συγκαταλέγονται οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης.
3) Επιπροσθέτως, με την παρ. 2 εδ. δ’ του άρθρ. 28 του ν. 4387/2016 ρητά στη διάταξη αναφέρεται ότι «Για τον χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά, κατόπιν καταβολής του προβλεπόμενου ποσού εξαγοράς ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αντιστοιχούσε στον ασφαλιστέο μηνιαίο μισθό – εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά κάθε μήνα ασφάλισης».

Σημειωτέον, ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του ΕΦΚΑ Ανδρέας Κουτσόλαμπρος έχει καταγγείλει ότι στον ΕΦΚΑ συνυπολογίζονται από το 2002 και μετά τα πλασματικά έτη για το ποσό της σύνταξης, παρά το γεγονός ότι βάσει του ν. 4387/2016 πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο τα πραγματικά χρόνια ασφάλισης.

Με μια απάντηση «εξπρές», επιχείρησε η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου να υποβαθμίσει την καταγγελία του Ανδρ. Κουτσόλαμπρου, αναφέροντας ότι «οι συντάξεις εκδίδονται κατ’ απόλυτη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου».

Το όλο θέμα θα κριθεί, από ό,τι φαίνεται, στα δικαστήρια αφού, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων για αναδρομικά!

Συμφωνεί και ο Χριστοδουλέλης

Θέμα λανθασμένης ερμηνείας του νόμου Κατρούγκαλου, από την πλευρά του ΕΦΚΑ, διακρίνουν εργατολόγοι, επιβεβαιώνοντας την καταγγελία Κουτσόλαμπρου για την έκδοση λανθασμένων ποσών (μειωμένα σε βάρος των δικαιούχων έως 4.200 ευρώ τον χρόνο) στις περιπτώσεις νέων συντάξεων που δόθηκαν με συνυπολογισμό πλασματικών ετών.

Ο ειδικευμένος επί εργατικών και ασφαλιστικών θεμάτων δικηγόρος Στάθης Χριστοδουλέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ χθες, ανέφερε ότι «το θέμα που καταγγέλλει ο κ. Κουτσόλαμπρος έχει βάση με βάση την ερμηνεία του, κρατώντας μόνο μια μικρή επιφύλαξη επειδή είναι ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα. Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει ο κ. Κουτσόλαμπρος την ορθή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου με βρίσκει σύμφωνο» πρόσθεσε κ. Χριστοδουλέλης.

Μητρόπουλος: Πάνω από το 50% των καταβολών είναι λανθασμένες

Μείζονος σημασίας χαρακτηρίζει το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «δημοκρατίας» ο τ. αντιπρόεδρος της Βουλής και γνωστός καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος (φωτό).

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αφορά περισσότερο από το 50% των νέων συντάξεων οι οποίες εκδόθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 και μετά. Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε στη «δ»: «Το θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα “δημοκρατία” είναι μεγάλης σημασίας. Ο νομικός σύμβουλος του ΕΦΚΑ Ανδρ. Κουτσόλαμπρος, από τους πιο εξειδικευμένους στην πατρίδα μας στα ασφαλιστικά θέματα, εντοπίζει λανθασμένη εφαρμογή του άρθρου 28 του ν. 4387/16 από την πλευρά των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ». Με δεδομένο, συνεχίζει ο καθηγητής, ότι «οι μισές και πλέον συντάξεις περιλαμβάνουν πλασματικά έτη (επτά κατ’ ανώτατο όριο), οφείλει η διοίκηση του ΕΦΚΑ όταν υπολογίζει το ανταποδοτικό τμήμα νέων συντάξεων να υπολογίζει σωστά τις συντάξιμες αποδοχές για να βγάλει το τελικό ποσό της σύνταξης». «Με δεδομένο ότι σε άλλες περιπτώσεις (π.χ., στις παράνομες παρακρατήσεις ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές) έχει παραδεχθεί παρανομία εκ μέρους της, η ηγεσία του υπ. Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ οφείλουν να μην επιτείνουν περισσότερο την αδικία που έχουν επιφέρει με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους σε βάρος των συνταξιούχων».

Ερωτήσεις και απαντήσεις  για όσους είναι στην αναμονή

Οδηγίες προς… δυνάμει συνταξιούχους δίνονται μέσω ΕΦΚΑ για τις διαδικασίες υποβολής των αιτήσεων συνταξιοδότησης, απαντώντας σε πέντε από τα πιο βασικά ερωτήματα των ενδιαφερομένων.
• Πώς υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;
Απ.: Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα από όλους τους ασφαλισμένους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς του TAXISnet, ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισής τους.
• Πού υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης;
Απ.: Στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία συντάξεων του τελευταίου φορέα στον οποίο είχατε ασφαλιστεί (για τους μισθωτούς αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας).
Η ηλεκτρονική αίτηση έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσιτή σε όλους τους ασφαλισμένους.
• Ημουν ασφαλισμένος σε δύο φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Ποιον αριθμό μητρώου πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση συνταξιοδότησης;
Απ.: Τον αριθμό μητρώου του τελευταίου φορέα.
• Για ποιον λόγο θα πρέπει να προτιμήσω να συμπληρώσω την αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά;
Απ.: Για να ενημερώνεστε όποτε επιθυμείτε σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διεκπεραίωσή της, χωρίς να επισκέπτεστε την υπηρεσία. Επιπλέον, δικαιούστε να λάβετε προσωρινή σύνταξη άμεσα, με ποσό που θα προσεγγίζει το ποσό της οριστικής σύνταξης (εγκύκλιος 4/2018).
• Δικαιούμαι προσωρινή σύνταξη;
Απ.: Ναι, εκτός αν έχετε δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμείτε να σας χορηγηθεί ή εάν δεν έχετε τις νόμιμες προϋποθέσεις.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα